Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun sopii kasvattajan kanssa pennuista?

Puppy dog chubby scratching itch

Koiranpennun hankinta on monen haave, ja toisinaan voi tuntua todella houkuttelevalta ostaa pentu myyjältä, jonka pätevyydestä ei ole aivan varma. Se ei useimmiten ole hyvä idea. Vaikka nopeat kaupat koiranpennusta eivät välttämättä tarkoita huonoa kasvattajaa, kannattaa olla varuillaan, jos joku kauppaa pentuja esimerkiksi internetissä ilman rekisteröintiä tai todistusta eläinlääkärin tarkastuksesta.

Pennun hintaan sisältyy monta asiaa

Monesti ensimmäistä rotupentuaan ottavat ihmettelevät, miksi pentu on niin kallis. Hintaan sisältyy kuitenkin enemmän kuin pelkkä koira. Kasvattaja huolehtii myös emosta pentujen syntymiseen asti,ja sen jälkeen myös pennuista niiden luovutusikään asti. Se sisältää yleensä pentujen eläinlääkäritarkastuksen, rokotukset ja tunnistesirun asennuksen.

Moni ammatikseen koiria kasvattava sitoutuu myös huolehtimaan koirien terveydestä, sekä muun muassa siitä, että koiralla ei esiinny rodulle tyypillisiä perinnöllisiä sairauksia, jotka ovat haitallisia sen terveydelle. Lisäksi kannattaa selvittää, että pentujen vanhemmat ovat terveitä myös muuten, kuin vain perinnöllisten sairauksien osalta. Vastuullinen kasvattaja varmistaa myös sen, ja pitää myös huolta,että eri pentueiden välillä on tarpeeksi aikaa, ja että emo voi hyvin.

Kallis pentu ei tietenkään automaattisesti tarkoita, että sen omistaja on vastuullinen kasvattaja, eikä halpa pentu aina viittaa huonoon kasvattajaan, mutta jos jokin asia vaikuttaa epäilyttävältä, kannattaa ainakin miettiä kahdesti pennun ottamista. Kasvattajan taustojen tarkistaminen kannattaa aina. Jos kyseessä on pentu, joka on kasvatettu huonoissa oloissa, saattaa sillä ilmetä sekä käytös-, että terveysongelmia.

Pentu kotona

Koiranpennun tullessa kotiin täytyy huomioida monia asioita varsinkin, jos pentu on ensimmäinen. Kasvava koira tarvitsee erilaista ruokaa kuin aikuinen koira, ja sen proteiinin saannista on huolehdittava. Kannattaa myös panostaa heti alusta pennun tapakoulutukseen ja sosiaalistamiseen, samoin kuin yksinolon opetteluun. Pentua ei saa missään nimessä jättää heti alkuun yksin pitkäksi aikaa, mutta kannattaa totutella yksinoloon pikkuhiljaa, jotta pennulle ei kehity eroahdistusta. Pennun on myös saatava nukkua tarpeeksi, ja syödä rauhassa. Jos kotona on toinen koira, saattaa käydä niin, että pentu oppii siltä tapoja. Hyvien tapojen lisäksi pentu valitettavasti oppii usein myös huonot tavat, joten viimeistään tässä vaiheessa on hyvä opettaa talon vanhakin koira hyville tavoille.