Vinttikoirakilpailut ja muut koiraharrastukset

Koira on todella monipuolinen harrastuskaveri. Vinttikoirakisoissa koirat juoksevat kilpaa toisiaan vastaan. Virallisesti näihin kisoihin hyväksytään vain tietyn rotuluokituksen saaneet koirat, eli vinttikoirat ja FCI-luokituksen luokan 5 koirat, jotka muistuttavat vinttikoiria. Näitä kisoja juostaan joko radalla tai maastossa, jossa koirien vahvaa metsästysviettiä hyödynnetään ja koirat jahtaavat viehettä. Jos kuitenkin haluaa koiralleen harrastuksen, joka on muutakin kuin pikajuoksua voi kokeilla muita erilaisia koiralajeja.

Maastojuoksussa kilpaillaan nopeuden lisäksi muistakin ominaisuuksista

Ratajuoksusta poiketen maastojuoksukisoihin hyväksytään myös FCI 6 luokasta rhodesiankoira. Maastojuoksussa kilpailijoiden valinta tapahtuu arpomalla. Maastojuoksukilpailujen suosio on kasvanut jatkuvasti ja ne ovat nykyään jopa ratajuoksua suositumpia.

Agilityssä testataan niin koiran kuin omistajankin ketteryyttä

Agility viittaa nimensä mukaisesti ketteryytteen. Tässä lajissa koiran kanssa suoritetaan erilaisia ketteryyttä vaativia ratoja, jossa koira suorittaa esteet omistajan ohjauksella. Agility on hyvää kuntoilua myös koiran omistajille, sillä koira etenee usein vauhdilla ja ohjatakseen sitä oikeaan suuntaan, on omistajankin usein juostava ja innostettava lemmikkiään. Agilityn sanotaan myös kehittävän koiran ja sen omistajan suhdetta, sillä koiraa on pystyttävä motivoimaan saadakseen hyvän suorituksen. Lisäksi koira aktivoituu uudella tavalla ja saa mieleistä tekemistä, joka saattaa johtaa koiran rauhoittumiseen agilityratojen ulkopuolella. Agility onkin suosittu harrastus erityisesti työkoirille, jotka vaativat paljon tekemistä, kuten vaikkapa paimenkoirat.

Toko mittaa koiran keskittymiskykyä

Tokossa eli tottelevaisuuskoulutuksessa mitataan koiran reagointia peruskäskyihin ja vaativampiin tehtäviin. Toko tulisi olla osana kaikkien koirien peruskoulutusta, mutta siinä on mahdollista myös kilpailla. Erilaiset koirien koulutuskeskukset järjestävät toko-kursseja sekä pennuille, että aikuisille. Erityistarpeisiin on myös mahdollista järjestää koulutusta esimerkiksi ongelmakoirille. Toko sopii kaikille roduille ja se onkin suositeltava harrastus vähintäänkin kotona tehtäväksi.

Vaatimuksia koiraharrastuksille

Yleisesti mihin tahansa harrastuksiin osallistuville koirille on yleensä olemassa tietyt vaatimukset. Koiran on oltava terve, erityisesti urheiluharrastuksissa koira monesti tarkastetaan vielä paikan päällä ennen kilpailuja eläinlääkärin toimesta. Koiran on myös yleensä oltava sirutettu ja kaikki vaadittavat rokotukset on oltava kunnossa sekä koiran itsensä, että muiden koirien terveyden turvaamiseksi. Koiran kiima tai tiineys on joissakin lajeissa este osallistumiselle, mutta ei kaikissa. Nämä ja muutkin vaatimukset kannattaa erikseen tarkastaa aina kilpailun tai kurssin sivuilta, jonne on koiransa kanssa osallistumassa.