Koirien juoksukilpailut

Koirien juoksukilpailuista puhuttaessa viitataan usein vinttikoirakilpailuihin, jossa kilpajuoksuun jalostetut vinttikoirat juoksevat radalla kilpaa. Suomessa laji on melko marginaalinen harrastus, mutta muualla maailmassa kyseessä on todella suosittu laji, ja sen vedonlyönnissä pyörivät isot rahat. Vinttikoirakilpailuissa voidaan kilpailla joko radalla tai maastossa.

Kilpailuihin osallistuvat rodut

Vinttikoirakilpailuihin saavat osallistua vain tietyt rodut, eli FCI-roturyhmän luokituksen 10 tai 5. Luvulla 10 viitataan vinttikoiriin, ja luvulla 5 pystykorviin ja alkukantaisiin koiriin. Vinttikoirien ryhmään kuuluu 13 rotua, joista Suomessa erityisen suosittuja ovat afgaaninvinttikoira, venäjänvinttikoira, saluki ja whippet. FCI 5 luokituksen saaneet rodut luetaan nekin usein vinttikoiriin kuuluvuksi, vaikka ne eivät virallisesti sitä ole. Tähän ryhmään kuuluvat Cirneco dell’etna, faaraokoira, ibizanpodenco, portogalinpodengo, kanarianpodenco ja basenji.

Vinttikoiraroduille tyypilliseen ruumiinrakenteeseen kuuluvat pitkät jalat, ja hieman sukkulamainen pää, joka vähentää ilmanvastusta juostessa. Ne ovat ruumiinrakenteeltaan kevyitä ja näyttävät usein hyvin hoikilta. Koirien rakenteen mukaan niistä voidaan erotella rotuja, jotka sopivat paremmin rata- tai maastojuoksuun. Koirilla on melko vahva metsästysvietti. Vinttikoiria pidetään myös hyvin älykkäinä ja seurallisina koirina, ja ne tarvitsevatkin runsaasti aktivointia, jos niitä ei käytetä vinttikoiraharrastukseen. Erityisesti Basenji ja Whippet soveltuvat myös seurakoiriksi, koska niillä ei ole samanlaista miellyttämisen halua kuin joillain muilla roduilla, mutta ne ovat perinteisesti ystävällisiä, ja kiintyvät omaan laumaansa ja omistajaansa. Basenji ei rodulleen tyypillisesti myöskään juuri hauku, joten sitä voi harkita huoletta myös kerrostaloon. Itse asiassa kaikki vinttikoirarodut haukkuvat keskimääräistä vähemmän.

Vinttikoirakilpailut ja niiden säännöt

Kisoissa sekä maasto-, että ratajuoksussa koirat kilpailevat nopeudesta. Ne jahtaavat radalla tai maastossa vedettävää viehettä, ja nopeimman ajan saanut, tai ensimmäisenä maaliin tullut koira voittaa kilpailun. Suomessa näitä tapahtumia järjestetään vuodessa 20-30 kappaletta, ja niistä löytyy lisää tietoa Suomen vinttikoiraliiton sivuilta. Kuten ihmisilläkin, myös koirilla on antidoping-valvonta, eikä koirille saa antaa suoritusta parantavia aineita. Sääntöjen mukaan kilpailuihin osallistuvan koiran on oltava terve, sen rokotusten on oltava kunnossa, eikä narttukoiralla saa olla kiima, tai se ei saa olla tiineenä. Koirat käyttävät kilpailuissa ja harjoituksissa kuonokoppaa, jonka on oltava vinttikoiraliiton hyväksymä.