Miten saada eläinsuojeluyhdistykseltä otettu koira kotiutumaan?

KENNEBUNK, ME – APRIL 12: A puppy in its kennel at the Animal Welfare Society in Kennebunk after a trip of nearly 1,200 miles from Georgia. After years of a successful spay-neuter programs, Maine finds itself without enough dogs to satisfy demand to adopt and like many other northeastern states, it has found a new supply in overcrowded shelter states in the south. (Staff photo by Brianna Soukup/Staff Photographer)

Monet koirat sopeutuvat ongelmitta uuteen laumaansa, ja niistä tulee mitä ihanmpia lemmikkejä ja uskollisia kavereita. Muutamaan seikkaan kuitenkin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta eläinsuojeluyhdistykseltä tullut koirakaveri kotiutuisi mahdollisimman hyvin. Erityisesti aikuisen koiran ollessa kyseessä, tulee muistaa että kysessä on eläin, joka on jo todennäköisesti oppinut tiettyjä käytösmalleja ja tapoja ja sen kanssa tuleekin olla erittäin kärsivällinen.

Eläinlääkärin tarkastus välttämätön

Yleensä eläinsuojeluyhdistykseltä luovutettava koira tarkastetaan eläinlääkärillä vielä ennen sen luovutusta. Jos näin ei kuitenkaan jostain syystä ole, tai lemmikin hankkinut epäilee, että koiraa ei olekaan tarkastettu, se on vietävä eläinlääkäriin niin pian kuin mahdollista. Koiralta saattaa puuttua rokotuksia, jotka suojaavat sitä itseään ja muita eläimiä sekä ihmisiä. Sen lisäksi koiralle on saattanut kehittyä jokin terveydellinen tila, joka vaikuttaa sen käytökseen ja saattaa jopa aiheuttaa kipua. Siksi koira onkin mahdolisimman pian tutkittava ja todettava terveeksi.

Muiden lemmikkien sopeuttaminen

Koirat ovat harvoin yhtä reviiritietoisia kuin esimerkiksi kissat. Kuitenkin, jos perheessä on valmiiksi koira, se saattaa suhtautua suojelevasti omaa laumaansa ja kotiaan kohtaan. Uusien koirien kohtaamisessa kannattaa olla varuillaan. Koirat voivat hyötyä siitä, että ne tapaavat toisensa neutraalissa paikassa, jota kumpikaan ei koe omaksi reviirikseen. Tärkeää on myös pysyä itse rauhallisena, sillä varsinkin omistajan vanha koira reagoi helposti muutoksiin käytöksessä ja saattaa tulkita tilanteen vaaralliseksi. Jos kotiin tuo pennun, jonka esittelee aikuiselle koiralle tai koirilla on suuri kokoero, kannattaa olla valmiina puuttumaan nopeasti tilanteeseen. Pennun kanssa on myös hyvä pitää pieniä taukoja, sillä ne väsyvät nopeasti.

Kehonkielen opettelu

Koirien kehonkielen opettelu auttaa tulkitsemaan koiran mielentiloja ja ennakoimaan miten koira aikoo reagoida tulevaan tilanteeseen. Koiralle kannattaa myös opettaa tiettyjä käskyjä, jos eteen tulee tilanteita, joissa on jatkuvasti ongelmia, kuten vaikka tilanteesa, jossa täytyy ohittaa autoja. Käskyillä saa koiran huomion ohjattua muualle, pois ei-toivotuista asioista.

Kärsivällisyys ja lempeys vievät pitkälle

Usein suojelyhdistyksiltä otetut koirat saattavat olla jopa hieman arkoja, mutta kun ne alkavat luottaa omistajaansa, niistä saa mitä parhaimman kaverin. Koiralle on annettava aikaa ja sitä tulee opettaa lempeästi, ei rangaisten, eikä varsinkaan koskaan lyöden.