Eläinsuojeluyhdistykset ottavat hoiviinsa kodittomia eläimiä, jotka on joko löydetty kodittomana tai niistä on jouduttu luopumaan. Suomessa eläinsuojeluyhdistyksillä on tilat yleensä isoimmissa kaupungeissa. Törmätessään kodittomaan eläimeen, tai nähdessään eläinten huonoa kohtelua, voi eläinsuojeluyhdistykseen olla yhteydessä ja kysyä sieltä neuvoa tai toimintaohjeita. Jos kuitenkin näkee eläimen olevan akuutissa hengenvaarassa tai eläin on vaaraksi muille, on soitettava joko päivystävälle eläinlääkärille tai hätänumeroon.
Lemmikki eläinsuojeluyhdistykseltä
Jos olet kiinnostunut ottamaan lemmikin eläinsuojeluyhdistykseltä, kannattaa olla yhteydessä lähimmän eläinsuojeluyhdistyksen henkilökuntaan ja kysyä mahdollisuudesta adoptoida lemmikki. Koiria ei Suomessa yleensä ole eläinsuojeluyhdistyksen tiloissa, vaan ne pyritään majoittamaan joko vapaaehtoisten “sijaisomistajien” tai yhdistyksen henkilökunnan kotiin väliaikaisesti.
Ulkomailla, esimerkiksi Venäjällä tai Virossa, on koiratarhoja, sillä näissä maissa koiraongelma on paljon laajempi kuin Suomessa. Monet näistä tarhoista toimivatkin usein suomalaisten vapaaehtoisten voimin ja ne välittävät koiria Suomeen. EU-maiden sisällä koira ei tarvitse erityisiä rokotustodistuksia, mutta Venäjältä tultaessa vaaditaan tietyt todistukset, jotta koiran saa tuoda Suomeen.
Koiran hankinta
Koiraa ei yleensä kannata ottaa sokkona vaan on suositeltavaa vierailla sen luona joko omistajan kodissa tai tarhalla vähintään kerran. Tämä ei tietysti aina ole mahdollista ja silloin kannattaa vähintään olla yhteydessä tarhan tai yhdistyksen henkilökuntaan sekä pyytää koirasta lisätietoja, videoita ja kuvia.
Koiraa ei pidä koskaan ottaa lemmikiksi hetken mielijohteesta tai säälistä, vaan sen on oltava harkittu päätös. Erityisesti koirat, jotka on annettu pois jonkin käytösongelman vuoksi, saattavat vaatia todella pitkää pinnaa ja runsaasti koulutusta sopeutuakseen uuteen kotiinsa. Tämän vuoksi kannattaa myös jutella eläinsuojeluyhdistysten työntekijöiden kanssa ja olla rehellinen siitä, minkälaisia tavoitteita itsellään on koiran suhteen; aikooko esimerkiksi harrastaa koiran kanssa jotakin aktiivisesti, vai haluaako mieluummin rauhallisen kaverin, joka viihtyy vieressä rapsutettavana pitkiäkin aikoja. Näin yhdistyksen työntekijät voivat paremmin arvioida, sopiiko koira kyseisen ihmisen lemmikiksi.
Erityisesti ulkomailta koiran ottaessa täytyy olla tarkkana siitä, että kaikki koiran rokotukset ovat kunnossa ja koira on käynyt eläinlääkärin tarkastuksessa ja saanut loishäädön. Varsinkin, jos kotona on jo muita lemmikkejä, erityisesti rokottamaton koira voi olla toisille lemmikeille pahimmillaan hengenvaarallinen.